Världen

8 olagliga saker i Singapore

8

Sjunga
Gillar du att gå runt att nynna på din favoritlåt? I Singapore är det ett brott som kan ge upp till tre års fängelse. Vad landet ser för problem med lite sång är fortfarande oklart.

7

Mata duvor
Om du går på stan och matar fåglar kan det ge böter på 500 dollar, motsvarande ca 5000 kronor. Orsaken är att duvor kan bära farliga sjukdomar och deras avföring orsakar stor skada överallt i världens renaste stad. 2015 fick över 150 personer böter efter att ha matat fåglar.

6

Använda Wi-Fi
Hos de flesta abonnemangen i Sverige ingår det inte fri surf i Singapore. Du måste dock vara försiktig när du far dit och behöver använda internet, det är nämligen så att det räknas som “hacking” att ansluta till någon annas Wi-Fi, även om de har en öppen anslutning utan lösenord. Missbruk kan leda till 18 månader i fängelse.

5

Spotta
I Sverige ser man ofta folk som spottar på gatan. I Singapore kan det ge upp till 1000 dollar i böter, motsvarande 10 000 svenska kronor. Om du ändå känner att du behöver spotta rekommenderas det att du spottar i en servett och sedan slänger den i en sopkorg.

4

Skräpa ner
Precis som att spotta på marken så är det även förbjudet att skräpa ner i staden. Flaskor och godispapper är saker som många anser “att inte märks” om man slänger på marken. I en så ren stad som Singapore kan du få böter på samma summa som att spotta, nämligen 10 000 svenska kronor. Otroliga 31 000 personer fick böter för detta år 2016.

3

Graffiti
Nej, graffiti är inte heller lagligt i Sverige. Men i Singapore tar man det till helt andra nivåer. Förutom fängelse kan du tilldelas straff som piskslag mot kroppen. Vi rekommenderar helt enkelt att inte utmana ödet.

2

Att inte spola
Om du använder en offentlig toalett i Singapore, se till att du spolar efter dig. Att inte spola kan ge motsvarande 1 500 kronor i böter. Vem som kontrollerar detta är fortfarande oklart.

1

Tuggummi
Den lag som kanske är mest känd världen över är att det är just tuggummi. Produkten är helt förbjuden i landet och bara genom att sälja tuggummi kan ge 1 000 000 kr i böter (!) eller fängelse i två år. Att tugga och spotta ut ett tuggummi på gatan gör man helt enkelt inte.